Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

KaraFun Karaoke

Лятото дойде, а с него и времето за весели купони и партита с приятели. Ако често сте домакин на домашно събиране, сигурно се чудите как да забавлявате гостите си и да превърнете прекарването си с тях в незабравимо събитие. Ще ви дадем една идея – превърнете дома си в модерен караоке клуб. Този начин на забавление е много популярен през последните години. И това не е случайно. Пеенето доказано носи щастие и здраве, а освен това и много добро настроение и удоволствие. Помага и за развиване на творческите умения и освобождава от стреса или страха от появата на сцена и пред публика. Затова опитайте да запеете някоя песен с приятелите или семейството си и няма да съжалявате за отделеното време.

Какво всъщност е караоке? По данни в Интернет то се е появило в Япония през 70-те години на миналия век. Думата е съставена от „кара“ и „оке“ – в превод „невидим оркестър“, т.е. пеенето на караоке
означава да пеете с музикален акомпанимент. Но това не е всичко. Освен музикален съпровод то предоставя на певците любители и „пищов“ за текста на песента. В специален прозорец се появяват
отделните строфи от текста, като думата, която следва, се засветява сричка по сричка в момента,
в който трябва да бъде изпята. Това означава, че едновременно с „течащия“ пред вас текст ще чувате и мелодията на избраната песен. По този начин много от хората, които се опасяват, че ще се изложат като небезизвестната Валентина Хасан, запявайки нов хит, подобен на „Кен лий“, вече могат да бъдат спокойни и да преодолеят смущението си от това, че не знаят думичките на любима песен.

Така че освободете се от всичките си задръжки и се забавлявайте, пеейки на вашето звездно парти. Ние пък ще ви предложим една безплатна програмка – KaraFun, чрез която да можете да възпроизвеждате вече готови или да създавате свои караоке файлове на собствения си компютър.

Програмата е с изключително малък обем и е свободна за сваляне от сайта: www.karafun.com. Файловете, които могат да се възпроизвеждат, са KFN, KAR, CDG, KOK, LRC, MP3, като най-общо те могат да се отделят в две групи: аудио (MP3, OGG, WMA, AVI и др.) и MIDI (MID, KAR). Възможностите, които предлага KaraFun, са много и интересни: запис на глас в реално време; управление на функциите на микрофона; възпроизвеждане на съвкупността от текст, музика и картинки едновременно на няколко различни дисплея (монитор, телевизор, проектор); управление на плейлисти; корекция на тоналността и скоростта на възпроизвеждане на песента според изискванията на потребителя; поддръжка на новия анимиран караоке формат KFN и пр. Най-важното обаче е, че програмата е съвсем достъпна и лесна за използване и от непрофесионалисти.

KaraFun Karaoke Player

В глобалната мрежа могат да се намерят множество музикални файлове от различни жанрове, които да използвате за вашето караоке парти. Популярни сайтове, от които имате възможност свободно да свалите чуждоезични песни са: http://karaoke.homemusician.net, www.karaokeplay.com и много
други. Всички тях можете да възпроизведете с плейъра KaraFun Karaoke Player. Той много прилича на стандартен музикален плейър и това не е случайно. Както вече споменахме, целта на създателите на програмата е всеки да може да се справи с просвирването на караоке файлове безпроблемно, за да се забавлява без граници.

Нека разгледаме всички бутончета на KaraFun Karaoke Player поотделно:

 • Main menu (1) – тук са събрани всички основни опции: Open, Playback, Display, Options и др.
 • Main display (2) – главният прозорец на програмата, изобразяващ отляво името на активната в момента песен и изпълнителя ù, а отдясно – нейната продължителност, както и някои от приложените ù ефекти, изразени с иконки.
 • Track Slider (3) – плъзгач, с помощта на който можете да се придвижвате бързо от една част на песента в друга.
 • Navigation Buttons (4) – бутоните за навигация, които всеки, който слуша музика, познава: Play, Stop, Pause, Previous, Next.
 • Training Mode (5) – това е режим, в който можете да виждате по-голяма част от текста предварително, т.е. преди да е дошло времето му за изпълнение.
 • Text Highlighting Mode (6) – дава се възможност за два вида засветяване на текста: по блокове на срички или последователно ред по ред.
 • Syncs Mode (7) – включването на този режим ще ви помогне да синхронизирате с помощта на „прелитащи“ балончета по-добре пеенето си с точния момент, в който трябва да изпеете дадена сричка от думата.
 • Extra Tracks (8) – можете да си помогнете при пеенето чрез включване на допълнителен звуков ефект, който да ви насочи към точния момент за изпяване на думичките.
 • Volume slider (11) – плъзгач за увеличаване/намаляване на силата на звука.
 • Microphone Recording (10) – бутон, чрез който да активирате записващото устройство (необходим е микрофон).
 • Voice Recording (9) – натискайки този бутон след включване на микрофона, вече сте напълно готови да осъществите запис. За да го прекратите, натиснете повторно същия бутон.
 • Open (12) – бутон за отваряне на диалогов прозорец, от който да изберете караоке файл, който да прослушате.
 • Control (13) – при натискане на този бутон се отваря меню с плъзгачи, от което да нанасяте най-различни настройки или да добавяте ефекти по вашия музикален файл – регулиране на тоналността или височината на звука, скоростта на песента, добавяне на ехо или включване на опцията Automatic Guide Cancel (когато запеете в микрофона, водещата музика спира, а когато приключите, тя отново започва).
 • Karaoke Library (14) – в библиотеката можете да поместите всички караоке файлове, които се намират в компютъра ви. Така те винаги ще са ви подръка, ще са сортирани по име, изпълнител и др. критерии.

 

KaraFun Karaoke Editor

В Интернет има множество най-вече англоезични файлове, но когато говорим за български песни, наборът е доста по-ограничен. Това е и предназначението на редактора KaraFun Karaoke Editor, с чиято помощ имате възможност да създавате свои собствени караоке файлове.

Макар първоначално да изглежда много сложен и объркващ, всъщност KaraFun Karaoke Editor е доста лесен за използване дори и за начинаещи и непрофесионалисти. В лявата част на работния екран се намира полето, в което се визуализира проектът ви в реално време. Вдясно са менютата с основните
настройки и ефекти, които да се присвояват към фона на проекта (Properties of Background). Отдолу
се намират три времеви скали. Първата служи за определяне на продължителността на звуковия файл и показва в коя секунда от песента се намираме в момента на прослушване на записа. Втората
(Background) е необходима за синхронизация и показва в кой момент да започне възпроизвеждането,
определено в секунди и стотни от секундата. Например можете да настроите песента да започне
30 секунди след стартиране на файла, защото преди това могат да текат начални надписи. Третата
скала е за вмъкнатия към мелодията текст (Vertical text).

Работата по изготвянето на чисто нов караоке файл може да се опише в няколко последователни стъпки:

Вмъкване на аудио. Преди да започнете работа по нов проект, вдясно долу в Status лентата е изписано No music. Затова и първата задача е да се вмъкне музикален файл в новия проект. Разширението на музикалният файл трябва да е едно от изброените: MP3, OGG, MID или KAR. От менюто изберете Project/Music source(s). Отваря се диалогов прозорец, с чиято помощ това „вмъкване“ се осъществява по два начина. Първият е да присвоите аудио от библиотеката с музикални файлове (Source in the Library). Изберете желания файл и той автоматично ще се включи към KFN файла, който изготвяте в момента, а съобщението No music изчезва. Вторият вариант (Link the music source) не е много препоръчителен, защото прави линк към музикалния файл на компютъра ви, като не ви дава възможност да споделяте готовия проект, без към него да споделяте отделно и този файл. В случай обаче, че нямате намерение да препращате проекта си на друг компютър или той е все още работен, това е удачно решение за вмъкване на аудиото, защото размерът на крайния KFN файл е много малък. Независимо от избрания от вас начин, зареденият аудио запис ще се визуализира със своята продължителност в секунди във втората скала на KaraFun Editor – Background.

Вмъкване на текст. Чрез двукратно щракване с мишката върху скалата Vertical text ще се отвори
диалогов прозорец, явяващ се нещо като текстов редактор, в който да въведете текста на песента, включена в проекта ви. Отделните срички трябва да се разделят със знак „/“, а паузите
с „_“. Например:
  Не_ме_пок/ри/вай_с_пок/рив_у_до/ма_си

За препоръчване е отделните редове да са по-кратки, за да може текстът да се вижда на всички
размери монитори, а не да изчезва по краищата. Корекции могат да се извършват по всяко време чрез двукратно щракване върху лентата Vertical text.

Синхронизиране на текста с музиката. Това е най-трудната част от изготвянето на всеки проект. Затова заредете се с много търпение и желание. От иконата Record започнете записа. Трябва да са ви включени тонколоните, за да чувате музиката. За да добавяте към всяка сричка мелодия, натискайте Space bar от клавиатурата, а за да спрете записа, натиснете Escape. Може и ръчно да синхронизирате текста с музиката. Върнете показалеца назад, проверете синхронизацията (Space bar), изберете сричката, която не е прецизна, и я преместете по-напред или по-назад. За припевите може да използвате Copy/Paste на вече синхронизирания блок.

Вмъкване на фон. В полето Properties of Background има няколко настройки. Основните са: Color (цвят), Image (изображение) и Image filter (цветен филтър). По подразбиране цветът е черен, защото по този начин разчитането на текста е по-добро. Той може да бъде сменен с всеки друг цвят от палитрата. В Image се избира изображение, което да се постави на мястото на цветния фон. Могат да се вмъкват JPG, PNG и BMP файлове. Форматът е 4:3 – например 1024х768 пиксела. Image filter ви позволява да прилагате цветен филтър върху фона. Сложете началото на появяване на фона към вашето караоке малко преди да започнете музикалния фон и натиснете Space bar, за да видите резултата.

Начин на изобразяване на текста. Текстът на песента може да се оформи по най-различни начини, като се използват различни шрифтове, размери, стилове, цветове и др. Менюто с всички тези опции става активно при двукратно щракване върху лентата на текста (Properties of Vertical Text). Ако желаете да разполагате с по-голямо разнообразие от шрифтове от тези, които са поместени по подразбиране в програмата, можете да вмъкнете в библиотеката с шрифтове на програмата още: Library/Add True Type Font (TTF формат).

Информация за караокето, което създадохте. От менюто Project/Properties вмъкнете възможно
най-много информация към вашия проект. Тя включва:

 • Title – оригиналното заглавие на песента.
 • Artist – изпълнител на песента или на най-известната версия.
 • Composer – композитор.
 • Album – албум, към който принадлежи.
 • Track # – номер в албума.
 • Year – година на издаване.
 • Genre – изберете жанра от списък с най-популярните.
 • Copyright – информация за правата.
 • Comment – коментари за песента.
 • Language – език на текста.
 • Man and woman difficulties – оценете степента на трудност за изпълнение според това дали пее мъж или жена.
 • Karaoke version – име на групата или хората, които продуцират инструменталната версия.
 • Guide vocal – име на човека, който пее във вокалния гайд (ако има такъв).
 • KaraFunization – запишете вашето име или името на човека, извършил синхронизацията.

На финала запазете файла, който създадохте, и го тествайте на вашия KaraFun Player.

Визуализация на готовия файл за презентиране в Интернет. След като файлът е готов, остава да направите изображението, което да се използва при публикуването му. Пуснете готовия файл в KaraFun Player. В прозореца с превюто с десен бутон на мишката изберете Half size – 320х240 пиксела. Сложете на пауза в идеалния за вас момент и натиснете Alt+J от клавиатурата, за да свалите екрана (Screen Shot). Това ще бъде презентиращото караокето ви изображение. Готовия JPG файл запазете в същата
папка, в която е и караоке файлът. Стартирайте отново KaraFun Editor и KFN файла и вмъкнете файла с превюто в библиотеката. Отворете Properties и селектирайте файла в Preview picture списъка.

 
08.09.2011.
Автор: Диляна Чохаджиева
0 Коментари
Таг :

Практика, Софтуер

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар