Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Канон България

На 5 и 6 декември м.г. „Канон България“ ЕООД организира поредната, превърнала се в традиция среща между най-новите постижения на световния лидер в производството на фототехника и печатащи устройства и най-претенциозните потребители на тази техника у нас – гилдията на професионалните фотографи и специалистите в сектора на широкоформатния печат. Както подсказва името на проявата – „Pro Сесия 2008“, в центъра на вниманието на професионалистите фотографи и всички, занимаващи се на най-високо професионално ниво със създаването на висококачествени печатни и други рекламни материали, бяха представени едни от най-новите образци от професионална техника на Canon.

На „Pro Сесия 2008“ за пръв път пред българска публика бе представен разбунилия духовете и сред професионалистите, и сред претенциозните любители най-нов огледално рефлексен пълноформатен
цифров фотоапарат Canon EOS 5D Mark II, за което бе дошъл г-н Ференц Торок, продуктов мениджър „Фото и видео продукти“ в Canon CEE. Втората група продукти, върху които бе фокусирано вниманието на присъстващите, бяха широкоформатните принтери imagePROGRAF 8100, 6200 и 5100, представени от г-н Габор Сегнер, продуктов мениджър „Широкоформатни принтери“ в Canon CEE.

Двудневната програма на проявата включваше още демонстрации на професионално студийно осветление,
програмни продукти за графична обработка и което е особено важно в случая – всеки от присъстващите имаше възможност да изпробва новия Canon EOS 5D Mark II в комбинация с набор от обективи. На живо бе проведена и демонстрационна фотосесия на изтъкнатия моден фотограф Темелко Темелков с неговите фотомодели.

Тук представяме накратко гвоздея в програмата на „Pro Сесия 2008“ – Canon EOS 5D Mark II и широкоформатните принтери imagePROGRAF 8100, 6200 и 5100.

Canon EOS 5D Mark II

Преди малко повече от три години фотографският свят беше разтърсен от невероятна новина – световният лидер в производството на фотоапарати Canon анонсира 12-Мпикселна огледално-рефлексна камера с пълноформатна матрица, при това не от професионален, а от полупрофесионален клас – нещо нечувано и невиждано до тогава. Още с излизането Ӝ на пазара, заявките за нея бяха толкова много, че се налагаше да се чака известно време за доставка на фотоапарата. През тези три години Canon EOS 5D се утвърди като една от най-предпочитаните цифрови камери, защото притежава всичко необходимо не само за любителска, но и за професионална работа – изображение с изключително висока детайлност и тонални характеристики, бързина и точност на фокусиране, достатъчно висока скорост на серийните снимки и т.н., и т.н. Ето защо и притежателите на този изключителен фотоапарат, и всички, които мечтаят да имат такъв фотоапарат, с нетърпение очакваха появата на наследника му.

Всички те бяха и силно заинтересовани да установят, какво още може да се доусъвършенства в една почти съвършена камера.

Ето че три години по-късно на пазара вече е новият полупрофесионален фотоапарат с пълноформатна
матрица – Canon EOS 5D Mark II. Още с обявяването му, интересът бе толкова голям, че по всички фотографски форуми и сбирки се говореше почти единствено за него. Подобно на случая с Canon EOS 5D, и с наследника му се получи същото – заявките лавинообразно растяха и бързо надхвърлиха производствените възможности да бъдат задоволени на часа. Това е продиктувано не само от високото качество на апарата, но и от изключително привлекателната му цена – препоръчителна 4999 лв. с ДДС за тялото на фотоапарата.

Да видим какво е новото в EOS 5D Mark II.

 • Пълноформатна CMOS матрица с разделителна способност 21,1 Мпиксела, конструирана на основата на сензора, използван в професионалната камера Canon EOS 1Ds Mark III.
 • Процесор DIGIC IV – най-новият 14-битов процесор на компанията, използван за първи път в Canon EOS 50D.
 • Функция за почистване на матрицата, която по подразбиране заработва при всяко включване и изключване на фотоапарата.
 • 15-точков автофокус с възможност за избор на 9 точки (останалите са спомагателни).
 • Диапазон на светлочувствителност от 50 до 25 600 ISO.
 • Режим Live View, даващ възможност за снимане с визиране в дисплея.
 • Скорост на серийните снимки 3,9 кадъра/s с възможност за записване до 78 JPЕG фотографии на нормална Compact Flash карта памет и до 310 с използването на високоскоростна UDMA карта памет.
 • Запис на Full HD видео с разделителна способност 1920х1080 пиксела или VGA със скорост 30 кадъра/s и обем до 4 Гбайта (12 min с 1920х1080 или 24 min с VGA разделителна способност).
 • Разширен Bracketing диапазон – до ±4 EV (когато е комбиниран с компенсация на експозицията).
 • Възможност за снимане в RAW формат и в автоматичен режим.
 • 3-инчов дисплей с VGA разделителна способност, трислойно противоотражателно покритие и автоматична
  промяна на яркостта според околната светлина.
 • Нов режим Creative Auto Mode с възможност за управление на дълбочината на рязкост и експозицията с помощта на удобни за работа плъзгачи.
 • Възможност за избор на три RAW и три JPEG режима, комбинирани с две степени на JPEG компресия.
 • Екран Quick Control за бърз контрол на всички параметри на снимането.
 • Значително по-удобно и опростено меню за управление на камерата.

imagePROGRAF 5100, 6200 и 8100

Тези три широкоформатни принтера са създадени за отпечатване на изображения, изискващи висока точност на цветопредаването – фотографии, художествени произведения, графики, плакати, пробни отпечатъци и т.н. Най-общо казано, те се различават помежду си най-вече по формата на отпечатваното изображение и по скоростта на печат.

iPF 5100 печата с максимален формат А2 (17 инча), iPF 6200 – с формат до А1 (24 инча), а iPF 8100 – до A0 (44 инча). Разделителната им способност е 2400х1200 пиксела и работят с нова уникална технология,
базирана на използването на двойни печатащи глави с висока плътност на разположение на дюзите. Благодарение на това и трите модела се отличават с висока производителност и изключително високо качество на печата с точно и естествено цветопредаване. Високата скорост на печат се дължи на използването на високоскоростен контролер и функция за автоматично определяне на съвместимостта между печатния материал и мастилата.

Дюзите са 30 720 (2560 на цвят) и са разположени на две печатащи глави с широчина 1 инч – гаранция не само за високата скорост на печат, а и за прецизното отпечатване на фини детайли. Постигната е значителна икономия на мастила и удължен живот на главите. Най-фините оттенъци на цвета, естественото
и точно цветопредаване пък се получават благодарение на технологията FINE (Full Photolithography Inkjet Nozzle Engineering), чрез която се получават капки мастило с обем 4 пиколитра. Разработената от Canon революционна 12-цветна система пигментни мастила (LUCIA II) позволява не само повишаване на качеството на отпечатъка, но и подобрява съвместимостта с материалите за печат и разширява цветовия
диапазон. Широката цветова гама, плавните цветови преходи, получаването на висококачествен
и дълготраен отпечатък се дължи на добавянето на допълнителни червено, зелено и синьо мастила, два вида сиво и два вида черно към стандартните CMY цветове. Всичко това позволява използването на iPF 5100/6200/8100 за печат на фотографии, графики, плакати, художествени произведения, както и за пробни
отпечатъци, или с други думи всичко, което изисква висока точност на цветопредаването. Благодарение на допълнителните сиви и черни мастила пък, се получават абсолютно неутрални черно-бели изображения. И още нещо – по данни на фирмата при печат с мастила LUCIA, ефект на бронзиране при печат върху гланцова фотохартия не се наблюдава.

Една от най-важните характеристики на трите модела е наличието на вградена система за калибриране, което без съмнение спестява както средства, така и време – първоначалното калибриране отнема не повече от 10 min, а допълнително външно калибриращо устройство не е нужно.

Впечатляващата ефективност е постигната благодарение на високоскоростния контролер, използващ три вида високоскоростна обработка на изображенията (обработка на отпечатъците, обработка на изображенията и висококачествена обработка на отпечатъци на гланцова хартия и хартии от типа Art Paper). За по-голяма гъвкавост при работата има възможност за четири начина на подаване на материала – от касета, от ролка и от двете устройства за ръчно подаване, разположени в предната и горната част на принтерите. Това позволява едновременното използване на два материала, което без съмнение повишава ефективността на работа. Дебелината на медиата, с която може да се работи, е от 0,07 до 1,5 mm (80–300 g/m2). В режим на високоскоростен печат (за печат на чернови) iPF 5100 отпечатва изображение с формат А2 за 41 s, в стандартен режим и печат хартия с покритие – за 1:14 min, а върху гланцова фотохартия – за 2:19 min. Времето за отпечатване на изображения с формат А1 с iPF 6200 в същите режими e съответно 1:07, 2:05 и 3:58 min, а за iPF 8100 и формат А0 – 2:12, 4:04 и 6:29 min.

И към трите модела се предлагат и няколко програмни продукта, които съществено улесняват работата:

 • imagePROGRAF Digital Photo Front Access за редактиране на изображенията с натискане на един-единствен бутон.
 • Програмен модул (плъгин) imagePROGRAF за работа с Adobe Photoshop, позволяващ отпечатването на 16-битови RGB изображения.
 • Poster Artist (опция), съдържаща над 1000 шаблона за създаване на уникални плакати.

iPF 8100 притежава допълнителна възможност за поставяне на мастилници с по-голям обем (700 ml)
и замяната им дори и по време на работа на принтера.

 
05.09.2011.
Автор: Петър Петров
0 Коментари
Таг :

Хардуер, Практика, Събития

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар